تست نئو و کاربرد آن موضوعی است که در این مقاله به آن میپردازیم. حتما شما هم در طول صحبتهای روزمره، جستجوهای اینترنتی، مشاوره با متخصص و یا حتی گفتگو با دوستان، با تستهای مختلف شخصیتشناسی روبرو شدهاید.
حتی ممکن است تستهای مختلفی برای تشخیص وضعیت شخصیت و شناسایی انواع مسائل داده باشید. همان طور که پیش از این گفتیم، گاهی برای تشخیص درست و دقیق گفتگوی با یک روانشناس کافی نیست و نیاز است تا با کمک ابزارهایی تشخیص دقیقتر و جزییتری داده شود.
همچنین در بعضی از مواقع این روانشناسان نیستند که باید شخصیت ما را بهطور دقیق بررسی کنند. مثلا زمانی که میخواهیم با یک سازمان همکاری کنیم و آن مجموعه باید شناخت دقیقی از شایستگیهای ما داشته باشد.
مقاله پیشنهادی :تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی
اینجاست که پای تست های شخصیت شناسی به میان میآید. در این مقاله میخواهیم اول از همه به بررسی آزمون پنج عاملی شخصیت نئو بپردازیم و به تاریخچه آن به طور دقیق نگاه کنیم.
برای آشنایی با این آزمون اول باید با مدل پنج عاملی شخصیت (به انگلیسی Five-Factor Model or FFM ) آشنا شویم. این آزمون یکی از معتبرترین آزمونهای روانشناختیست که از آن برای اندازه گیری متغیرهای شخصیت استفاده میشود.
این مدل بیان میکند که شخصیت از پنج بعد اصلی تشکیل شدهاست. این ابعاد عبارتاند از: روان رنجوری یا عصبانیت، برون گرایی، سازگاری، استقبال از تجربه و وظیفه شناسی.
در سال ۱۹۶۱ میلادی دو محقق نیروی هوایی آمریکا به نامهای ارنست توپز و ریموند کریستال به منظور تشخیص و ارزیابی شغلی افراد، ایده اصلی طراحی این تست را مطرح کردند.
هرچند تا ۲ دهه بعد به ایده آنها توجه چندانی نشد. در دهه ۸۰ میلادی کاستا جونیور و رابرت آر. مک کری آزمونی را با نام NEO-I (علامت اختصاری برای Neuroticism-Extraversion-Openness Inventory) ابداع کردند. این آزمون میتوانست سه عامل از پنج عامل اصلی شخصیت را بسنجد.
ویدیو پیشنهادی :ویدئو آموزشی روانشناسی
تا سال ۱۹۸۵ اوضاع به همین روال ادامه پیدا کرد و از همین تست برای شخصیت شناسی استفاده میشد. تا اینکه در این سال، دو عامل دیگر هم به این تست اضافه شدند و تست (NEO Personality Inventory (NEO PI متولد شد.
شاید فکر کنید که این آخرین تست منتشر شده بود اما داستان به همین جا ختم نشد و نسخه نهایی این آزمون در سال ۱۹۹۰ منتشر شد که امروزه آن را با نام Revised NEO Personality Inventory یا NEO-PIR میشناسیم.
امروزه تست نئو در دو نوع مختلف انجام میشود. یکی NEO-PIR که ۲۴۰ سوال دارد و علاوه بر ۵ عامل اصلی شخصیت ۵۵ عامل دیگر را هم میسنجد. دیگری تست NEO-FFI نامیده میشود و با ۶۰ سوال ۵ عامل اصلی را اندازهگیری میکند.
مقاله پیشنهادی :نگاهی به روانشناسی رفتاری و تاریخچهی آن
از همین داستان کوتاه میتوانیم این موضوع را درک کنیم که چرا تست پنج عاملی شخصیت نئو تا این حد دارای اهمیت است. برای آنکه تست نئو به تستی استاندارد برسد زحمت بسیاری کشیده شدهاست و افراد فراوانی در طول سالها برای بهینهتر کردن آن تلاش کردهاند.
تست نئو را به دلیل پنج عامل مهم و موثر در آن با نام Big Five نیز میشناسیم. همانطور که گفتیم این تست میتواند موارد مختلفی مانند نظم پذیری، شایستگی و افسردگی را در افراد بررسی کند.
امروزه از تست نئو در موارد بسیار زیادی استفاده میشود و کاربردهای آن فراتر از تصور ماست. مواردی مانند شیوه رفتار در خانه، محل کار یا اجتماع را میتوان با کمک تست نئو ارزیابی کرد و به همین دلیل متخصصان بسیاری از حوزه منابع انسانی گرفته تا روانشناسان فردی از این تست استفاده میکنند.
حوزه منابع انسانی یکی از بخشهاییست که میتوان در آن بیشترین استفاده را از این تست کرد. در بسیاری از شرکتهای ایران و جهان این آزمون پرکاربردترین آزمونیست که برای استخدام افراد استفاده میشود.
در کنار ویژگیهای روانشناختی، با کمک این تست میتوان به این نکته پی برد که فرد تا چه حد میتواند خروجی مناسب را در اختیار سازمان قرار دهد و در موقعیت مشخص، عملکرد بهینه داشته باشد.
به طور خلاصه با استفاده از تست شخصیت شناسی نئو سازمانها میتوانند فرایند جذب و نگداری مثبتی انجام بدهند و از زدن خسارت به سازمان جلوگیری کنند.
در بخش روانشناختی، عوامل بسیاری را از افسردگی گرفته تا هوش هیجانی را میتوان با این تست اندازه گرفت.
تا اینجا تا حدودی با اینکه تست نئو چه کاربردهایی دارد آشنا شدیم. حالا وقت آن رسیده تا ببینیم تست نئو دقیقا چه مواردی را در افراد ارزیابی میکند؟
سوالات تست نئو را میتوان به انواع مختلفی طبقه بندی و بررسی کرد. اینجا به یکی از متداولترین شیوههای تقسیم بندی سوالات برحسب ویژگیهای قابل اندازهگیری میپردازیم:
- عوامل اصلی و فرعی شخصیت: ویژگیها و اختلالهایی مانند افسردگی و اضطراب، خشم، احساس گناه، حساسیت، تمایل به بودن در میان جمع، هیجان خواهی، اعتماد به دیگران، ساده زیستی، وظیفه شناسی و تلاش برای موفقیت در این گروه قرار میگیرند و با کمک دستهای از سوالات بررسی میشوند.
- عوامل ترکیبی: سبک زندگی و میزان توجه به سلامتی، مکانیسمهای دفاعی متداول، روشهای متداول کنترل خشم، شیوه تعاملات و همچنین شیوه یادگیری از جمله مواردی هستند که در این دسته بررسی میشوند. همانطور که میبینید در اغلب مثالها ویژگیهای اصلی و فردی بر روی ویژگیهای ترکیبی و شیوه برخورد ما تاثیر دارند.
- مهارتهای ارتباطی: انواع مهارتهای ارتباط چه به صورت فردی و چه به صورت بین فردی در این دسته بررسی میشوند.
- شاخصههای شغلی: این بخش بیشتر از سایر موارد به مسائل کاری و شغلی توجه میکند. عواملی مانند هوش هیجانی، مهارتهای ارتباطی، رضایت شغلی، عملکرد شغلی، شیوه تعامل گروهی در این گروه ارزیابی میشوند و توجه بیشتری را در سازمانها به خود جلب میکنند.
- شاخصههای آموزشی: در این بخش میزان تمایل شما به یادگیری مسائل جدید و همچنین میزان آموزش پذیری ارزیابی میشود.
- عوامل مدیریتی: سوالات این دسته به سازمانها کمک میکنند تا مدیرانی مناسب برای خود انتخاب کنند. توانایی مدیریت زمان، مهارتهای مدیریتی و ارتباطی و همچنین تمایل به نوآوری و خلق چیزی جدید در این بخش اندازهگیری میشود.
مقاله پیشنهادی :روانشناسی فیزیولوژیک
به پایان مقالهمان درباره تست نئو میرسیم. از بررسی تاریخچه این تست و چیستی آن شروع کردیم و با هم دیدیم که تست نئو چه کاربردهای گستردهای دارد.
نظر شما درباره تست شخصیت شناسی ۵ عاملی نئو چیست؟ آیا تا به حال آن را امتحان کردهاید یا میخواهید امتحان کنید؟ با ما در بخش نظرات همراه باشید.